Ciulama de ciuperci cu mămăligă

Ingrediente pentru mămăligă

  • 1 cană mălai
  • apă
  • 1 linguriță sare

Ingrediente pentru ciulamaua de ciuperci

  • 1/2 ceapă tocată mărunt
  • 4 căței de usturoi
  • 1 ardei iute verde
  • 15 ciuperci mari
  • 1/4 cană lapte caju (¼ cană caju înmuiate + 1/2 cană apă, jumătate vom folosi la crema de tofu)
  • 1 lingură pudră de tapioca (opțional)
  • sare și piper după gust

Ingrediente pentru crema de tofu

  • 1cutie silken tofu (sau tofu clasic cu sare)
  • 1/4 cană lapte caju (sau lapte de semințe de floarea soarelui îmuiate)
  • 1 cățel usturoi
  • 1 lingură fulgi de drojdie inactivă

Alte ingrediente

  • 1 legătură de mărar

Mod de preparare

1.Mămăliga

Pregătim o mămăligă moale, ca și consistență să fie între terci și mămăliga clasică mai tare. Pentru aceasta, turnăm 4 căni de apă într-o oală, adăugăm 1 linguriță de sare, iar când apa va da în clocot  începem să turnăm treptat mălaiul, amestecând continuu cu un tel. Ulterior, mai amestecăm câteva minute cu telul pentru a fi siguri că nu se formează cocoloașe.

Dăm focul la minim și continuăm să amestecăm până când observăm că mălaiul a absorbit apa iar compoziția este uniformă, după care acoperim și lăsăm să fiarbă pentru 30 minute.

La intervale de 7 minute aproximativ, ridicăm capacul amestecăm cu telul și procedăm tot așa până se scurg undeva la 30 de minute. Închidem apoi focul și lăsăm acoperit.

2. Crema de tofu

Adăugăm într-un blender silken tofu (îl putem înlocui foarte bine și cu un tofu clasic cu sare), ¼ cană lapte de caju, 1 lingură fulgi de drojdie inactivă, jumătate de linguriță de sare și 1 cățel de usturoi. Mixăm totul câteva minute până devine foarte cremos, iar această cremă de tofu o adăugăm peste mămăligă, treptat, amestecând cu o lingură de lemn și lăsăm cu capacul acoperit până când pregătim și ciupercile.

3. Călim în puțină apă 4 căței de usturoi pisați, 1/2 ceapă tocată mărunt, 1 ardei iute tăiat fin, 1/2 linguriță de sare și puțin piper proaspăt măcinat, până se înmoaie bine ceapa. Se adaugă apoi în oală, ciupercile cu tot cu codițe și tăiate felii, alături de laptele de caju (se prepară din ¼ cană caju înmuiate în prealabil cu 1/2 cană de apă, se pun la blender și se mixează până ajunge la consistența laptelui, iar nucile sunt foarte bine mărunțite).

Lăsăm la foc mediu spre mic și acoperim cu un capac, până se gătesc bine ciupercile și absorb toată apa. După ce am oprit focul, adăugăm mărar tocat mărunt.

4. La final, punem într-un vas sau pe o farfurie un strat de mămăligă cu cremă de tofu, iar peste ciulamaua de ciuperci.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.