Timpii de înmuiere ai nucilor și semințelor

Devenind vegetariană, treptat, am descoperit câte alimente bogate în nutrienți necesari corpului nu consumam înainte. Este important pentru sănătatea noastră să folosim în prepararea hranei nuci și semințe. Acestea au o valoare biologică foarte ridicată, ajutând unele funcții metabolice. Însă trebuie să știm cum să le consumăm, deoarece unele dintre ele necesită să fie înmuiate în prealabil, din următoarele motive:

-pentru a elimina inhibitorii de enzime (enzimele sunt în stare latentă dacă nu hidratăm nucile; conform dex enzimele sunt compuși organici de natură proteică, prezente în celule vii, care catalizează procesele de sinteză și de degradare din organismele animalelor, plantelor și microorganismelor, producând și păstrând energie);

-sunt mai ușor de digerat și asimilat;

-din cauza inhibitorilor de enzime putem dezvolta probleme gastrointestinale;

-prin înmuiere este sporit conținutul nutritiv al nucilor și semințelor;

-inhibitorii sunt compuși care asigură nutrienții necesari nucilor și semințelor, în perioada de creștere și împiedică germinarea;

-au un gust mai bun și proaspăt;

-nucile și semințele conțin enzime, iar noi dorim beneficiile acestora și de aceea alegem să mâncăm hrana fără a o supune la temperaturi intense.

Totodată, nucile sunt o sursă excelentă de proteine, conțin vitamine, minerale și fibre și îți dau sațietate. Sunt bogate în aminoacizi și grăsimi sănătoase, iar înmuierea lor stimulează procesul de germinare care crește conținutul de vitamină C, B și A, precum și alți nutrienți importanți. Nucile și semințele uscate se află într-o stare de conservare, iar când sunt ținute în apă, ele primesc semnalul că pot sa crească, să dea viață și atunci își schimbă compoziția devenind mult mai bogate nutritiv și ușor de asimilat. Astfel ele se transformă în „HRANĂ VIE”.

Vă recomand totodată să le folosiți doar pe cele crude pentru că cele prăjite sunt îmbibate în ulei încins și au extrem de multă sare care pot dăuna organismului.

Timpii de înmuiere și germinare a nucilor și semințelor

Sursă: https://viataverdeviu.ro/leguminoase-cereale-mai-digerabile-sfaturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *