Burger vegan/ de post cu fasole rosie

Ingrediente compoziție burger

  • fasole roșie fiartă
  • 1 morcov
  • 1 mână nuci românești
  • 1 ceapă
  • 1/2 ardei roșu
  • 3 căței de usturoi
  • 10 linguri făină de ovăz
  • 2 linguri semințe de in
  • sos de tomate
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper
  • 1/2 linguriță boia dulce
  • 1/2 linguriță boia iute
  • 1 linguriță ierburi aromate (cimbru, oregano, busuioc
  • muștar

Ingrediente sos

  • sos de tomate
  • făină de ovăz
  • 1 lingură ulei măsline
  • 1 cățel de usturoi
  • piper

Ingrediente pentru asamblare/servire burger

  • 1 avocado
  • 1 roșie
  • 1 ceapă roșie
  • câteva frunze de salată
  • cartofi

Mod de preparare

Într-un bol mic pregătim 2 linguri de semințe de in măcinate cu puțină apă pe care le vom adăuga mai târziu la compoziția bugerilor. Această compoziție de in și apă reprezintă un înlocuitor vegan pentru ouă așa că o vom lăsa deoparte pentru ca semințele să absoarbă apa, iar la final va arăta ca o gelatină.

Punem mare parte din boabele de fasole fierte în robotul de bucatărie, restul le pasăm cu o furculiță și le lăsăm deoparte. Acestea vor oferi o textură similară burgerului clasic cu carne.
Într-o oală punem puțină apă, usturoiul, morcovul și ardeiul date pe răzătoare, 4 linguri de sos de tomate și le lăsăm până se înmoaie legumele, amestecând din când în când. După ce oprim focul punem legumele fierte în robot (dacă acestea vor mai avea apă în compoziție o vom scurge foarte bine prin strecurătoare). Continuăm prin adăugarea nucilor (hidratate peste noapte și clătite), pătrujelului tocat, semințelor de in și condimentelor și blendăm la viteză mare până se încorporează totul foarte bine.

Vom pune această compoziție peste fasolea pisată puțin cu furculița și adăugăm treptat făina de ovăz (făcută prin măcinarea fulgilor de ovăz la blender), amestecând până ce vom obține o compoziție mai consistentă care se leagă însă nu este nici prea dură pentru a nu fi prea uscatâ după coacere. Formăm astfel burgeri cu măna pe care îi așezăm pe o tavă cu hârtie de copt, îi băgăm la cuptor pentru 30-40 minute, cu ventilație pentru a nu se lipi. La jumătatea timpului îi vom întoarce pe partea cealală.

După ce bugerii sunt gata, urmează asamblarea lor. Tăiem o chiflă și o coacem puțin pe interior în tigaie fără ulei, după care le ungem cu sos de roșii și muștar.

Aranjarea se face în ordinea următoare: se pune prima dată burgerul din fasole, o felie de roșie, rodele de ceapă, 2-3 felii subțiri de avocado și salată .

Sosul de roșii l-am pregătit prin fierberea într-un vas mic a următoarelor: sos de tomate, puțină făină de ovăz pentru a-l îngroșa, 1 cățel de usturoi pisat și un praf de piper. Când atinge o consistență mai groasă oprim focul, iar când se mai răcește putem pune și puțin ulei de măsline.

Am servit burgerul alături de cartofi pe care i-am tăiat, i-am așezat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, am presărat sare și puțin piper și i-am introdus la cuptor la 200C, cu ventilație până s-au rumenit.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.